Do Prahy se vrací trolejbusy stavbou první trati

Admin
V pondělí 10 ledna Dopravní Podnik hlavního města Prahy zahájil stavbu trolejbusové tratě Palmovka – Prosek a Letňany – Čakovice. Během 10 měsíců vznikne více než 11 kilometrů nového trolejového vedení v úsecích Palmovka – Prosek a Letňany – Čakovice a potřebná napájecí infrastruktura. Trolejové vedení pokryje zhruba 50 % z celkové trasy nynější autobusové linky 140, která se po dokončení stavby změní na trolejbusovou linku 58. Zkušební provoz plánuje dopravce v průběhu letošního října.
Elektrizaci trasy autobusové linky 140 zrealizuje sdružení společností Elektrizace Praha a OHLA ŽS. Celková hodnota zakázky je necelých 284 milionů korun. Zhotovitel naváže na necelý kilometr stávajícího trolejového vedení v Prosecké ulici mezi zastávkami Kundratka a Kelerka. Trolejbusy se do Prahy vrací, kdy naposledy jeli v 16 října 1972 na lince 51.

Co vše stavba tratě obnáší?

stavbu trakčních stožárů a trolejového vedení
pokládku kabelové trasy
stavbu nové kontejnerové měnírny
stavbu 18 nabíjecích stání v garáži Klíčov
stavbu nové kontejnerové bateriové stanice v Čakovicích
úpravu a vybavení stávající měnírny v Prosecké a bývalé trolejbusové měnírny v Příborské ulici v Letňanech novou technologií

O projektu elektrifikace autobusové linky 140

Jde o první projekt zavedení trolejbusové dopravy do Prahy. S přípravou jsme začali na jaře roku 2018. Loni na začátku března jsme získali pravomocné stavební povolení, v dubnu vyhlásili veřejnou zakázku na nákup 15 bateriových kloubových trolejbusů, určených pro tuto linku a v červenci vyhlásili tender na zhotovitele samotné stavby. K elektrifikaci autobusové linky 140 se postupně přidaly projekty zavedení trolejbusů také na dalších šesti autobusových linkách:
č. 119 Nádraží Veleslavín – Letiště Praha (budoucí trolejbusová linka 59)
č. 131 Bořislavka – Hradčanská (51)
č. 137 Na Knížecí – U Waltrovky (52)
č. 176 Stadion Strahov – Karlovo náměstí (53)
č. 191 Letiště Praha – Na Knížecí (56)
č. 201 Nádraží Holešovice – Černý Most (61)
foto, text DPP,redakce
Admin
Author: Admin

Next Post

Vlak nejede, vypršela platnost software a teď nedokážou nastartovat

Česká republika a její České dráhy se setkaly s bizarním problémem. Z druhé ruky nakoupili od Německa zánovní vlaky typu RegioShuttle, přičemž do českých rukou se dostaly teprve v loňském roce. Už nyní je však nedokážou nastartovat, jejich softwaru totiž vypršela platnost, informuje ČT . Z 22 těchto vlaků fungují jen dva a železničáři […]
© ČD Stadler RS1

Discover more from Transport Minutes

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading