Nové depo jasně zvýrazňují umístěné červené balonky DB
Nové depo jasně zvýrazňují umístěné červené balonky DB

Deutsche Bahn (DB) zahájily výstavbu nového železničního depa v Chotěbuzi. S dnešním průlomem se staví první z později dvou dílen. První vlaky ICE 4 budou v této hale udržovány za dva roky. Na stavbě 500 červených balónků zviditelnilo půdorys nové dílny. Symbolizovaly také prvních 500 nových pracovních míst a učňovských míst, které zde do roku 2024 vzniknou.

Reklamy

Projekt je jedním z prvních a nejdůležitějších projektů strukturálního posílení v uhelném regionu Lužice. Společně s federální vládou a spolkovou zemí Braniborsko podporuje DB změny a vytváří nová, vysoce kvalitní průmyslová pracovní místa. Po dokončení druhé dílny v roce 2026 vznikne celkem 1200 nových pracovních míst. DB se plně věnuje digitalizaci a automatizaci: Cottbus bude nejmodernějším zařízením pro údržbu DB.

DB a spolková vláda dodrželi co slíbily. Učni budou mít jedinečné místo pro svůj rozvoj

Olaf Scholz, spolkový kancléř : „Výstavba nového železničního depa v Chotěbuzi ukazuje, jak mohou strukturální změny uspět. Takové inovační projekty nejen vytvářejí dobrá pracovní místa, ale také přinášejí novou ekonomickou sílu a budoucí životaschopnost pro celý region.“

Richard Lutz, generální ředitel Deutsche Bahn: „Nový závod v Cottbusu se staví rekordní rychlostí. Dnes začínáme stavět – a za dva roky zde budeme čekat na první ICE 4. Zároveň vytváříme vzrušující a ultramoderní pracovní místa v perspektivní oblasti. Potřebujeme tento nový závod, aby naše flotila ICE mohla dále růst a aby vlakem mohlo jezdit více lidí. To je jediný způsob, jak dosáhnout našich klimatických cílů.“

Dietmar Woidke, předseda vlády Braniborska: „Dnes začíná projekt majáku pro strukturální změny v Lužici. Deutsche Bahn a federální vláda dodržely slovo. Děkuji ji za to. Toto posílení lokality je ústředním prvkem pro rozvoj Lužice v modelový region pro ochranu klimatu a hospodářský růst. I proto, že zde vznikne až 1200 nových průmyslových pracovních míst. Zjevně postupuje – zvláště když si uvědomíte, že ještě před pár lety hrozilo tomuto nádraží uzavření. Kompenzace ztracených pracovních míst novými udržitelnými pracovními místy je naprosto nezbytným předpokladem úspěšného strukturálního rozvoje v průběhu vyřazování hnědého uhlí. Závod má být uveden do provozu o dva roky dříve, než se původně plánovalo.“

Michael Theurer, federální vládní komisař pro železniční dopravu: „Železnice zajišťuje v Německu více než půl milionu pracovních míst. Nové technologie s vysoce kvalifikovanými pracovními místy činí ekologický způsob dopravy stále atraktivnějším. S jasným zaměřením na tento způsob dopravy sledujeme nejen aktivní ochranu klimatu, ale také komplexní politiku zaměstnanosti a strukturální politiku. Tento závod je dalším pozitivním příspěvkem ke strukturální změně v hnědouhelné dobývací oblasti Lužice. Protože zde provedené investice posilují jak region, tak železniční dopravu v celém Německu.“

Budoucnost je ekologické dopravy, proto je potřeba i její údržby

Nové depo jasně zvýrazňují umístěné červené balonky DB
Nové depo jasně zvýrazňují umístěné červené balonky DB

V rámci skupinové strategie „Strong Rail“ DB neustále rozšiřuje svou flotilu ICE. Do konce dekády bude na kolejích kolem 450 ICE. Jen do roku 2024 vzroste počet ICE 4 ze současných téměř 100 na 137 souprav. Více vlaků vyžaduje větší kapacitu údržby. Nový závod v Chotěbuzi k tomu významně přispívá a zajišťuje, že se vlaky rychle vrátí na trať a že více lidí může cestovat způsobem, který je šetrný ke klimatu a pohodlný.

Nové dílny se budují na místě před stávajícím pracovištěm DB v Chotěbuzi. První hala má dvě dráhy a je dlouhá 445 metrů; zbytek haly bude mít čtyři dráhy a bude dlouhý 570 metrů. To z něj udělá první zařízení DB pro těžkou údržbu pro vlaky ICE 4. Vlaky jsou částečně demontovány a vyměněny těžké komponenty, jako jsou podvozky.

Nová hala bude jediná pro těžkou údržbu

Co je na halách zvláštní: 374 metrů dlouhý XXL ICE s 13 vozy a 918 sedadly může vjet i v plné délce. Z kratších ICE se na koleje vešly za sebou dva vlaky, každý o délce kolem 200 metrů, každý se sedmi vagony. Zaměstnanci mohou pracovat na všech vozech současně, což urychluje údržbu vlaků. Revize ICE 4 se všemi nezbytnými pracovními kroky by v novém závodě měla trvat méně než dva týdny. Taková revize ICE zatím trvá až pět týdnů.

Novinka: Zvýšené kolejnice zajišťují ergonomická pracoviště v halách, kde mohou zaměstnanci snadno pracovat na bočních částech vlaků a dvojkolích. V podlaze haly jsou instalovány měniče podvozků speciálně vyvinuté DB. To umožňuje zaměstnancům přesunout podvozky na stranu pro další zpracování, aniž by museli zvedat něco těžkého. Komponenty lze také měnit mnohem rychleji, a proto musí být vlaky v depu mnohem kratší než obvykle a rychleji jsou zpět v akci pro cestující.

Investice ve výši jedné miliardy eur jsou plánovány na základě investičního zákona pro uhelné regiony. Tímto zákonem spolkové a zemské vlády podporují regiony postižené vyřazením uhlí v Braniborsku, Svobodném státě Sasko, Sasko-Anhaltsko a Severní Porýní-Vestfálsko při vytváření udržitelných pracovních míst a nových ekonomických struktur.

TK, Foto DB,A.G.

Admin
Author: Admin

Discover more from Transport Minutes

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading