Siemens Mobility postaví několik vlaků na vodíkový pohon pro síť v metropolitní oblasti Berlín-Brandenburg v Německu, což je nejnovější příklad využití vodíkové technologie v železniční dopravě.

Reklamy

Společnost Siemens Mobility v pondělním prohlášení uvedla, že ji železniční operátor Niederbarnimer Eisenbahn pověřil dodáním sedmi jejích vlaků Mireo Plus H. Dvouvozová vozidla budou používat palivové články a lithium-iontové baterie a jejich dodání je plánováno na podzim roku 2024. Zahájení provozu na síti Heidekrautbahn je plánováno na prosinec 2024. Objednávka navíc zahrnuje 10letou smlouvu na servis a náhradní díly, která potrvá do roku 2034.

Společnost Siemens Mobility, která je samostatně řízenou společností průmyslového gigantu Siemens, uvedla, že vlaky zajistí mobilitu „zcela bez emisí CO2“ a budou mít maximální rychlost 160 kilometrů za hodinu. Firma již dříve uvedla, že dojezd Mireo Plus H se pohybuje mezi 600 a 1000 kilometry. „Přechodem z nafty na vodík sníží Heidekrautbahn své roční emise CO2 o přibližně tři miliony kilogramů a ušetří 1,1 milionu litrů nafty,“ uvedla v pondělí společnost.

Nasazení vlaků na vodíkový pohon na síti je součástí společného pilotního projektu, který financují státy Berlín a Braniborsko a také federální vláda. Vodík, který Mezinárodní energetická agentura popisuje jako „všestranný nosič energie“, má rozmanité spektrum aplikací a lze jej použít v celé řadě průmyslových odvětví, včetně dopravy.

Podle IEA představuje železnice „jeden z energeticky nejúčinnějších způsobů dopravy“. Podle IEA odpovídá za 9 % celosvětového pohybu motorizovaných cestujících a 7 % nákladu, ale na spotřebě energie v dopravě připadá pouze 3 %. Spoléhá se však do značné míry na ropu, která v roce 2020 představovala 55 % celkové spotřeby energie v tomto sektoru. Podle scénáře IEA pro systém nulové čisté energie do roku 2050 by spotřeba ropy v železniční dopravě musela klesnout na „téměř nulu“ do poloviny století.

Siemens Mobility je jednou z několika společností, které pracují na vlacích využívajících vodík. Mezi další patří East Japan Railway a evropský výrobce železnic Alstom.

redakce
Author: redakce

Jsme lidi co jsou posedlí Rakouskem a Německem a chtějí o něm psát a prezentovat ho ve velkém

Discover more from Transport Minutes

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading