Čína úspěšně testuje technologii hypersonických dopravních letadel

redakce

Nanqiang No 1, model pravděpodobně technologický prototyp pro hypersonické dopravní letadlo, dokončil první fázi testování, podle čínských médií. Model, který je označován jako prototyp, byl testován v laboratoři v provincii Fujian v Číně, uvádí South China Morning Post .

Reklamy

Podle zprávy váží letadlo 500 kilogramů. Vědci zapojení do projektu očekávají, že do roku 2025 dokončí testovací program a přejdou na stavbu létajícího prototypu. Zatímco zpráva nevysvětluje, jaké testy byly provedeny, fotografie připojená k dokumentu naznačuje, že se mohlo jednat o testování v aerodynamickém tunelu. Skutečný prototyp by měl nyní létat do roku 2028. Bude poháněn sadou turbodmychadel, raketových a náporových motorů, bude schopen pojmout až 10 cestujících a bude schopen dosáhnout rychlosti až 6 Mach (šestinásobek rychlost zvuku), uvádí zpráva.

Podle předchozích zpráv se očekává, že nejmenované čínské hypersonické dopravní letadlo vstoupí do výroby do roku 2035. Čína je jednou z několika zemí, které masivně investují do hypersonických letadel (letadla, která mohou létat více než pětinásobnou rychlostí zvuku). Vývoj hypersonického dopravního letadla navazuje na dřívější oznámení o četných testech hypersonických zbraní provedených v zemi.

Několik západních společností, včetně Hermeus a Exosonic, také oznámilo, že v současné době vyvíjejí hypersonické letadlo, které by mohlo být použito pro civilní i vojenské účely. 

Foto Science China Press

redakce
Author: redakce

Jsme lidi co jsou posedlí Rakouskem a Německem a chtějí o něm psát a prezentovat ho ve velkém

Next Post

Siemens dodá Niederbarnimer Eisenbahn vlaky na vodík

Siemens Mobility postaví několik vlaků na vodíkový pohon pro síť v metropolitní oblasti Berlín-Brandenburg v Německu, což je nejnovější příklad využití vodíkové technologie v železniční dopravě. Společnost Siemens Mobility v pondělním prohlášení uvedla, že ji železniční operátor Niederbarnimer Eisenbahn pověřil dodáním sedmi jejích vlaků Mireo Plus H. Dvouvozová vozidla budou […]

Discover more from Transport Minutes

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading